fredag, november 20, 2009

Hustruvold

Det er og har altid været et alvorligt problem, at nogen i parforhold tror, at et par på låget nytter noget som helst. Denne kampagne skal skabe fokus på problemet, men helt ærligt - det virker ikke på andre end dem der ved det er et problem. Og det er nok ikke lige målgruppen for kampagnen. Tror folkene bag kampagnen virkelig, at hr. Voldelig Kæreste vil surfe forbi denne side, endsige lade sig frelse af den? Dét tror jeg godt nok ikke. Heller ikke selvom lussingerne og hendes reaktion på dem virker meget overbevisende.

Men hvordan kom det forhold så langt ud?

Lad mig lige komme af med en kæphest her: Vold i et forhold må og skal både fordømmes og undgås. Men jeg ved rigeligt om den organiske forskel på mænd og kvinder til også at vide, at en del fysisk voldelige mænd er ofre for psykisk og verbal vold fra deres partner, og ikke evner at reagere på overgreb eller at udtrykke frustrationer med andet end vold - den klassiske forklaring er at det slår klik for ham. Og jeg synes ærligt talt at der mangler fokus her. Vold er nemlig ikke kun at slå, og mekanismerne i et parforhold er ikke kun, at kvinden er et passivt offer for en neanderthaler, som ud over at grynte kun kan slå. Vold i et forhold handler heller ikke eksklusivt om kontrol over kvinden, sådan som kampagnen her handler om, selvom der med garanti findes mænd, som udøver vold med den begrundelse. Men er de faktisk de fleste? Eller er det faktisk sådan at nogle mænd slår i afmagt, fordi de ikke evner andet?

Naturligvis undskylder det ikke fysisk vold, for det er nu en gang primitivt og kan ikke undskyldes, når først det har fundet sted, og det skal undgås - det er sådan noget Manderådgivningen laver. Mænd lærer her at håndtere deres medfødte begrænsninger, dét som gør, at det slår klik. Et både godt og nødvendigt arbejde, hvor man arbejder udfra tesen om, at hvis man behandler symptomerne (mandens voldelighed), så forsvinder problemet (den fysiske vold).

Helbredelse er godt, men forebyggelse er bedre. Ovennævnte kampagne klarer ingen af delene, men forsimpler tingene. Jeg kunne godt tænke mig en kampagne, der fokuserer lidt på psykisk vold mod mænd og konsekvenserne af det. Problemet findes, men det er som om ingen vil tale om det.

Dette skal i øvrigt på ingen måde forstås som et udtryk for, at "kællingerne sgu selv er ude om det, når de får et par på lampen". For at slå er og bliver forkert.

Set på EB.

Ingen kommentarer: