onsdag, december 09, 2009

Modstandskamp

I Information er et interview med to aldrende damer at læse. De har det til fælles, at de deltog aktivt i modstandsarbejdet under besættelsen. Der er i moderne tid eksempel på folk, som har villet ligne selvmordsterrorisme med netop frihedskampen under besættelsen, men det er noget de to damer ikke er enige i:
Begge kvinder indrømmer, at grænsen mellem terror og frihedskamp er flydende og hele tiden udfordres historisk. Men de køber ikke sammenligningen:
»Jeg bliver så vred, når folk kalder vores arbejde for terrorisme. Vi lagde en meget stor ære i, at det ikke gik ud over mennesker. Det handlede om at afskære tyskerne fra deres arbejdsruter og forhindre dem i at undertrykke vores befolkning,« siger Annie Langberg.
»Terror i dag har derimod præcis det erklærede mål at ramme så mange civile som muligt. Begrebet frihed er i denne forbindelse det helt centrale. Pressefrihed. Ytringsfrihed. Frihed som ethvert menneskes ret.«

Interviewet fandt sted i anledning af en bogudgivelse om kvinder i modstandsarbejdet. Dén tror jeg såmænd jeg vil købe til mig selv i julegave.

Ingen kommentarer: